Usudi se!

Thanks for joining me!

Ovo pismo namijenjeno je ženama, „mojim“ ženama…

Svaka  od nas zaslužuje najbolje. Svaka od nas zaslužuje poštovanje, ljubav, blagostanje, uspjeh, radost, ispunjenje snova… Svaka od nas zaslužuje sve što poželi!

Prije par mjeseci unajmila sam trenericu da mi pomogne vratiti se u kondiciju. Iako, ako ćemo biti iskreni, nije bilo „vraćanja u kondiciju“ jer kondicije u tom smislu nisam niti imala. Bio je to očajnički poziv u pomoć sredovječne žene koja je zbog nagomilanih kila, dvije teške trudnoće, stresa, manjka sna, zdravstvenih problema počela patiti od jakih bolova u kralježnici. Jutra su postala najveća moguća noćna mora. Svako ustajanje iz kreveta pričinjavalo je neopisivu bol. Mišići su bili u lošem stanju, kralježnica u još gorem. Kad sam radila analizu tijela sa (tadašnjih) 36 godina, doktorica mi je rekla da mi je tijelo u stanju 57 godišnjakinje. Užasnulo me to! Dvadeset godina sam starija od svoje realne starosne dobi! „Kako ćeš izgledati s 57?,“ bilo je logično pitanje koje sam si postavila. Krajnje je vrijeme da nešto napraviš za sebe! I tako sam odlučila okrenuti stranicu. Pogledala sam samu sebe u ogledalo, napravila par slika sebe u donjem rublju kako bi mogla pratiti svoj napredak. Hoćete li mi vjerovati da nisam bila svjesna sebe dok se nisam vidjela na tim slikama? Nije mi bilo jasno kako se do tada nisam vidjela tako!? Oči su mi zasuzile, milijun pitanja se vrtjelo mojom glavom. „Zašto mi nitko nije skrenuo pozornost na to u što sam se pretvorila?,“ pitala sam se. Zašto se nitko nije „izderao“ na mene kao na malo dijete kad čini neku nepodopštinu? Zar nikome nije bilo stalo? Zar sam odustala od sebe? Da li su drugi odustali od mene? Pitanja su se samo rojila… Da se razumijemo, nije da nisam bila svjesna viška kila, ali ja ovdje ne govorim o tome na onom prizemnom nivou. Govorim o tome kako sam se nesvjesno dovela do ove situacije. Govorim o tome kako sam došla do ove točke, a da na cijelom tom putovanju nisam bila prisutna. Čudan je to osjećaj! Zašto sam si ovo radila? Koga sam hranila i skrivala u toj „nakupini“ začahurenoj u široke haljine i majice? Reći će vam danas svi „produhovljeni“ ljudi: bila si nesretna i hranila si to u sebi, moraš raditi na sebi. Istina, bila sam u pojedinim trenutcima nesretna, izgubljena, ali nikako nisam cijelo vrijeme bila nesretna. Većinu svog vremena imala sam ispunjen život. Intenzivno sam radila na sebi, međutim ovo mi je promicalo. Zašto? Da li mi je bilo nebitno? Možda nisam do kraja shvaćala onu: u zdravom tijelu, zdrav duh? Zašto mi je ovoliko trebalo da shvatim koliko je fizička aktivnost potrebna? Zaključit ću kako mi u periodu iza mene to nije predstavljalo prioritet.

Zapravo, nisam htjela pisati o ovome. Iz nekog razloga, misli me vode, a ja ih slijedim. Htjela sam pisati o tome kako zaslužujemo najbolje, zaslužujemo biti najbolja verzija sebe. Ne osuđujući se. Ne donoseći negativne zaključke o sebi, već osvještavajući sebe i svoj problem i radeći na njemu. Ponekad je, kao u mom slučaju, potrebno puno godina i posebno stanje da osvijestite sebe, ponekad vam ide lakše. Sve više vjerujem u svijest koju nam ugradi okolina. I zato je, po meni, važno okružiti se boljima od sebe. Jedino tako može čovjek učiti i napredovati. Našem egu godi okružiti se „luzerima“, ali dugoročno što imamo od toga!? I to je ono što ovdje želim naglasiti, okružite se uspješnim i dobrim ljudima. Dobrim, jer ako je čovjek sam za sebe uspješan i ne želi to dijeliti s drugima, onda se je bolje maknuti od te osobe. Uspjeh koji je sam sebi svrha, po meni, i nema baš niti svrhe, niti smisla!

Vratit ću se kratko na moju trenericu. Zašto je ona divna žena? Pogledala me je sa svih strana i rekla: „Imaš problem, tijelo ti izgleda loše, ALI to nije nešto što se ne može promijeniti!“ I to je ono što mi je trebalo – iskreno mišljenje druge osobe i nada. Imaš problem, ali problemi se rješavaju i nema drame! Zašto mi to nitko nije osvijestio? Ne želim reći da nemam iskrenih prijatelja, možda više prijatelja koji su opterećeni svojim životima, onih koji su se „pomirili“ da sam ja „takva kakva jesam“ ili onih koji se jednostavno ne žele zamjeriti.

Ono što mi je pokazala ta divna žena je koliko zapravo mogu! Činilo mi se kako je moj maksimum dignuti 5o kg, a onda me ona uvjerila da mogu dignuti i 80 kg. Mislila sam kako mogu napraviti određeni broj ponavljanja neke vježbe, a onda me ona „gurne“ da napravim još pet dodatnih ponavljanja. I onda se sama sebi čudim: odakle dolazi ta snaga? Zašto je nisam svjesna? Koji je moj limit? Da li, uopće, imam limite ili su oni, ipak, u mojoj glavi?

Draga moja čitateljice, želim ti reći, onako iskreno i od srca, gotovo sve što te muči – rješivo je. Treba naći volju i ljubav prema sebi. Treba sebe pogledati u „ unutarnje ogledalo“ i vidjeti što te muči i što možeš napraviti. Ne očekuj da će ti drugi pomoći, ne nadaj se da će drugima biti stalo. Svi su okupirani sobom i ono što tebi stvara „veliki problem“ drugome se može učiniti kao „obična glupost“. Voli sebe i znaj da zaslužuješ najbolje – od sebe i za sebe! Budi sebi važna! Zaslužuješ to! Stvori vrijeme za sebe i rad na sebi! Prihvaćaj svoje padove, oni te uče više cijeniti svako „uzlijetanje.“ Zadaj si ciljeve i neka ti oni budu vodilja koje ćeš se držati. Poštuj svaku svoju emociju, ona je istinski dio tebe i tvog trenutnog stanja. Znaj da neće uvijek biti tako! Neću ti reći popularne rečenicu današnjice: moraš stalno biti sretna ili trudi se da si stalno sretna! To je nemoguće! Ne postoji apsolutna sreća, kao niti apsolutna tuga. Moj ti je savjet izbjegavaj sve što ima konotaciju s apsolutnim. Apsolutno je jedino da apsolutno nikad nije apsolutno! (baš sam inspirirana! 😉 ) Veseli se svojim uspjesima. Nagradi sebe sa stvarima koje te vesele. Odvaži se! Usudi se biti ti! Nemaš što za izgubiti, osim višaka u svakom smislu. Daj sebi najbolje od sebe! Ne uspoređuj se s drugima – to može biti zamka. Moje dobro ne mora biti tvoje dobro. Moj smisao može biti za tebe besmisao. Trudi se biti dobra prema sebi. Budi autentična! Divna si jer si posebna takva kakva jesi! Kad sam shvatila da želim mijenjati svoje tijelo, shvatila sam koliku ljubav dijelim prema istom. Počela sam ga više njegovati – paziti što jedem, kretati se i mazati ga raznoraznim mirišljavim „čudima.“ Budi čovjek, ali ne moraš sa svima biti prijatelj. Razvijaj se na svakom polju – ulaži u sebe! Ne boj se – strah nas blokira. Imaj na umu da se svi mi bojimo, svi! Nađi tu hrabrost i snagu u sebi i izađi „iz ormara.“ Nisi dužna objašnjavati nikome, ali objasni sebi zašto si se dovela u ovu situaciju, jer ne želiš ponovo doći u istu i radi na tome da ju popraviš. Život nije tek nešto što se događa, on se događa upravo tebi i potrudi se oko njega! Možemo stajati i čekati, ništa se neće dogoditi ili pronaći snagu i volju i tjerati svoj cilj. U početku niti jedna promjena nije lagana, ali donesi odluku i poštuj ju. 

Draga moja, pišem ovo kako tebi, tako i sebi. Bit će padova, bit će neuspjeha, bit će razočaranja, bit će „stajanja na mjestu“, bit će životnih drama … ALI, u svemu tome bit ćeš i Ti. Uhvati se za sebe i drži se čvrsto jer u svemu tome i puno toga što je ostalo u redovima između rečenica, najbitnije je shvatiti da si dragocjena i jedinstvena i da ne odustaješ lako od sebe. Posveti se sebi i onom svom „unutarnjem prijatelju“ koji te navigira kroz život. Gotovo uvijek on je u pravu! Imaj povjerenja u njega i prihvati odgovornost za svoju odluku. Ne osuđuj se zbog svojih odluka. One su Ti i one su, kakve god da su bile, bile dobre za tebe. Prihvati svoje greške, zahvaljujući njima mogla si više toga naučiti. Ne postoji osoba koja ne griješi. Sastavni je to dio puta. Ne osuđuj druge i ne dozvoli da tuđe mišljenje o tebi kvari tvoj dojam o sebi. To je samo mišljenje druge osobe, koja, ma koliko te dobro poznavala, ipak nije Ti. Voli se, voli se do krajnjih granica. Jedino za što se istinski možeš uhvatiti u ovom životu si Ti – uhvati se čvrsto za sebe i ne ispuštaj se „iz ruku.“ Ne dopuštaj da te ponižavaju. Ne dopuštaj da te ismijavaju. Ne dopusti da unište sve ono što tebe čini onim što jesi – posebna i jedinstvena. Ne čini stvari jer drugi to traže, traži stvari koje tebe čine sretnom. Nitko, ali baš nitko ne može od tebe učiniti bezvrijedno biće bez tvog pristanka. Bori se za sebe! Makni se iz blata u kojem se valjaš! Speri sa sebe svu prljavštinu koju nosiš i ne okreći se, gledaj naprijed. Ne dopusti da zbog straha ostaneš na istom mjestu. Rođene smo za rast – u svakom smjeru i pogledu!

Divna si. Jedinstvena. Neponovljiva. Posebna. Čudesna. Zaslužuješ biti sve što poželiš. Ne postavljaj si ograničenja. Budi odvažna. Vjeruj sebi. Slušaj sebe. Njeguj sebe. Usavršavaj sebe. Bori se za sebe. Budi Ti. I za kraj: usudi se voljeti sebe, istinski i do kraja – bez limita!

P.S. Želim još samo napisati da sam prešla jedan dio puta, drugi tek slijedi kako bi sebe dovela tamo gdje pripadam i želim biti ❤ …

***

2 misli o “Usudi se!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: